Clicky


Twee keer 15 jaar cel voor poging moord Zeewolde

Twee keer 15 jaar cel voor poging moord Zeewolde
29-01-2024 11:33 | Misdaad | auteur Redactie

AMSTERDAM - Twee mannen van 32 en 37 jaar zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor een poging tot moord in Zeewolde. De 37-jarige man was volgens de rechtbank de schutter, terwijl zijn jongere medeverdachte onder andere de vluchtmotor bestuurde. Een derde verdachte is vrijgesproken.

Even na het middaguur op 5 oktober 2021 werd op een parkeerplaats bij een winkelcentrum in Zeewolde een man meerdere malen beschoten. Het slachtoffer werd geraakt in zijn arm, been en bil. De schutter stapte na de beschieting achterop een motor, waarna de bestuurder van die motor en de schutter op de vlucht sloegen. De vluchtmotor werd diezelfde dag gevonden in Lelystad. Later werden ook de motorhelm, deels verbrande kleding en het gebruikte automatische vuurwapen teruggevonden nabij de vindplaats van de motor.

Diverse getuigenverklaringen, camerabeelden en DNA-sporen tonen de betrokkenheid van de twee mannen aan. Zo is op camerabeeld te zien dat de schutter een zwarte trainingsbroek droeg die later deels verbrand is teruggevonden. Onderzoek wees uit dat DNA-materiaal van de 37-jarige verdachte aanwezig was op die broek.

Daarnaast is de schutter te zien op een filmpje dat gevonden is op de in beslag genomen telefoon van zijn medeverdachte, gemaakt op de avond van 5 oktober 2021. De rechtbank constateert dat de kleding en schoenen van de verdachte zoals die op dit filmpje te zien zijn, dezelfde kleding en schoenen zijn als die door de schutter werden gedragen nadat hij zich nabij de locatie waar de vluchtmotor werd neergezet had omgekleed.

Uit telefoongegevens van de 32-jarige man bleek dat hij in de weken voorafgaand aan het schietincident meerdere malen als 'spotter' in de buurt van het woonadres van het slachtoffer is geweest om hem, zijn auto en zijn gedragingen in de gaten te houden en in kaart te brengen. De verdachte bekende na zijn aanhouding en ter terechtzitting dat hij de bestuurder van de motor was.

Hoewel de achtergrond van de schietpartij onduidelijk is gebleven omdat geen van de betrokkenen daarin inzicht heeft willen geven, heeft het er sterk de schijn van dat deze poging tot moord een afrekening in het criminele milieu is geweest: een poging tot liquidatie. Liquidaties en pogingen daartoe, zeker als die overdag en in de publieke ruimte plaatsvinden, hebben een ontwrichtende invloed op de samenleving en zorgen voor veel onrust, afschuw en angst.

Dat de verdachten dit misdrijf op klaarlichte dag in een winkelgebied hebben gepleegd, is voor de rechtbank strafverzwarend. Zij hebben door hun handelen laten blijken roekeloos en meedogenloos te zijn. De rechtbank veroordeelt de twee verdachten tot een gevangenisstraf van 15 jaar.

De derde verdachte is vrijgesproken. De officier van justitie zag hem als de organisator van de schietpartij, maar dat kon door de rechtbank onvoldoende worden vastgesteld. Vorige maand eiste de officier van justitie 16 jaar gevangenisstraf tegen alle drie de verdachten.