Clicky


Europese Commissie wil eigen onderzoek bij UNRWA

Europese Commissie wil eigen onderzoek bij UNRWA
29-01-2024 13:29 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie wil dat onafhankelijke, door de EU aangestelde experts de hulporganisatie voor Palestijnen UNRWA inspecteren, staat in een verklaring.

Intussen wacht de Europese Commissie het onderzoek van de Verenigde Naties af naar beschuldigingen door Israël dat twaalf stafleden van het VN-agentschap UNRWA betrokken zijn geweest bij de inval van Hamas in Israël op 7 oktober.

De commissie hoopt ook dat de interne opsporingsdienst van UNRWA wordt versterkt. Bovendien hoopt de commissie op een analyse van het werk van al het UNRWA-personeel, om er zeker van te zijn dat ze niet deelnemen aan aanvallen op Israël.

Het VN-agentschap UNRWA ontfermt zich over Palestijnse vluchtelingen. Er werken zo'n 30.000 mensen voor deze dienst, onder wie veel Palestijnen, onder meer als arts of onderwijzer.

UNRWA is de grootste humanitaire organisatie in Gaza en is grotendeels afhankelijk van vrijwillige donaties. Verschillende landen hebben al de financiering aan UNRWA opgeschort na de Israëlische beschuldigingen van vorige week. De Verenigde Staten deden dat als eerste, Nederland volgde snel.