Clicky


EU-idee om geldstroom naar halsstarrig Hongarije stil te leggen

EU-idee om geldstroom naar halsstarrig Hongarije stil te leggen
29-01-2024 14:36 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - [update 15:55 uur] EU-ambtenaren hebben een plan opgesteld om de uitkering van EU-subsidies aan Hongarije stop te zetten als de EU-lidstaat extra hulp aan Oekraïne blijft dwarsbomen.

De andere EU-leiders zouden daarmee kunnen dreigen als de Hongaarse premier Viktor Orbán zich op de ingelaste EU-top donderdag niet laat vermurwen. EU-bronnen haasten zich te benadrukken dat de onderhandelingen met Hongarije nog altijd mikken op een compromis.

De andere 26 EU-landen, die het wel eens zijn over het uittrekken van nog eens 50 miljard euro voor Oekraïne, voeren de druk op Hongarije de laatste dagen op. Oekraïne kan, nu de hulp uit de Verenigde Staten opdroogt, volgens hen niet langer wachten. En het geduld met Orbán is op. Na een eerdere mislukte poging op de top in december moet en zal hij donderdag bijdraaien.

Als de Hongaarse premier niet zwicht, zouden de andere 26 EU-leiders "publiekelijk verklaren dat ze zich niet kunnen voorstellen" dat er nog EU-subsidies aan Hongarije worden uitgekeerd, opperden EU-ambtenaren die de top voorbereiden volgens de Financial Times. Daardoor zou de Hongaarse economie hard geraakt kunnen worden, leest de Britse zakenkrant in de notitie.

Buitenlandse bedrijven en investeerders zouden het land links kunnen laten liggen. Hongarije zou duurder gaan lenen en de Hongaarse munt zou minder waard worden. De Hongaarse economie is heel kwetsbaar, melden de ambtenaren.

Brusselse bronnen bevestigen het bestaan van het document, maar willen niet van een plan spreken. Het zou om niet meer gaan dan een "suggestie" van ambtenaren uit de staf van Charles Michel, de voorzitter van de EU-leiders. Michel en de andere deelnemers aan de onderhandelingen zijn nog steeds uit op een vergelijk, beklemtoont een hoge EU-diplomaat.