Clicky


Eurozone kampte in slotkwartaal 2023 met economische stagnatie

Eurozone kampte in slotkwartaal 2023 met economische stagnatie
30-01-2024 11:15 | Algemeen | auteur ANP

LUXEMBURG - De economie van de eurozone is in de laatste drie maanden van vorig jaar niet gegroeid of gekrompen vergeleken met het voorgaande kwartaal, heeft het Europese statistiekbureau Eurostat bekendgemaakt. Waar de economische grootmacht Duitsland last had van problemen in de industrie, steeg het bruto binnenlands product (bbp) juist in Zuid-Europese landen.

Het blok van eurolanden ontloopt met de nieuwe cijfers een technische recessie, waarvan sprake is bij twee kwartalen van economische krimp op rij. In het derde kwartaal kromp de economie van de eurozone nog met 0,1 procent.

Portugal was het land met de sterkste economische groei op kwartaalbasis (plus 0,8 procent). Ook buurland Spanje groeide hard door met een bbp-stijging van 0,6 procent. Tegen de verwachtingen in groeide ook de Italiaanse economie licht.

Ierland

In heel 2023 groeide de economie van de eurolanden met 0,5 procent. Dat is een veel lager groeicijfer dan in 2022, toen veel landen profiteerden van het herstel na de coronacrisis.

In onder andere Spanje speelt mee dat het land economisch hard werd geraakt door de coronapandemie, bijvoorbeeld door het wegblijven van toeristen tijdens de virusuitbraak. Het herstel daarvan duurt nog voort en dat is terug te zien in de groeicijfers.

Duitsland kampte met krimp, door een haperende industrie die voor een groot deel voor de export produceert. Van alle eurolanden mat Eurostat de sterkste neergang in het bbp in Ierland (min 0,7 procent).