Clicky


Belgisch Nationaal Crisiscentrum bijeen over boerenblokkades

Belgisch Nationaal Crisiscentrum bijeen over boerenblokkades
30-01-2024 11:32 | Weer en Verkeer | auteur ANP

BRUSSEL - Het Belgische Nationaal Crisiscentrum is bij elkaar om oplossingen te zoeken voor de boerenprotesten die vele verkeersaders lamleggen, zo melden Belgische media.

De boeren hebben weliswaar de ring van Antwerpen verlaten, maar zijn nu op weg naar de zeehaven van Zeebrugge. Daar worden dinsdagmiddag blokkades verwacht.

Ook bij Halle, ten zuiden van Brussel, staat het verkeer nog vast. De acties zijn niet centraal geleid en daarom is het moeilijk te voorspellen waar ze de komende uren en dagen nog plaatsvinden. De boeren proberen hun acties in ieder geval te rekken tot komende donderdag, als er in Brussel een Europese topontmoeting plaatsvindt van regeringsleiders. De boeren protesteren zowel tegen lokale als tegen Europese wetgeving.

'Niet aanvaardbaar'

Dinsdagmiddag ontvangt de Belgische premier De Croo vertegenwoordigers van de verschillende landbouwverenigingen voor overleg.

Vlaamse minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft begrip voor het protest, maar niet voor de manier waarop. Er ontstaan volgens hem gevaarlijke situaties als mensen geen kant meer uit kunnen in het verkeer. "Dat is niet aanvaardbaar."

Gisteren liet de Belgische regering weten dat het protest was toegestaan, als de hulpdiensten maar niet gehinderd werden.