Clicky


Winde/GTFrance: omrijden vanwege boerenprotesten kost duizenden euro's per week

Winde/GTFrance: omrijden vanwege boerenprotesten kost duizenden euro's per week
30-01-2024 12:09 | Transport | auteur ANP

DEN HAAG - [update 13:30 uur] Nederlandse vrachtwagenchauffeurs in Frankrijk rijden om, omdat boeren in dat land uit protest belangrijke wegen blokkeren, melden branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) en transportbedrijf Winde/GTFrance. "Bij elke tocht is het puzzelen om te kijken waar blokkades zijn. Elke vrachtwagen moet wel ergens omrijden", zegt Jan Winde, eigenaar van Winde/GTFrance.

Door de blokkades op wegen naar bijvoorbeeld Parijs doen vrachtwagens soms wel meer dan twee keer zo lang over de reis, meldt Winde. "Normaal gesproken duurt het vier uur om van Marseille naar Lyon te rijden, maar afgelopen week was een chauffeur tien uur onderweg."

Omrijden zorgt ook voor hogere kosten voor onder meer brandstof. Zijn bedrijf probeert die kosten door te berekenen aan opdrachtgevers, maar dat kunnen zij ook niet altijd opbrengen. Door het omrijden loopt het verlies op tot in de duizenden euro's per week, zegt Winde.

'Duizend biggen'

De wegblokkades zijn vooral in het zuiden van Frankrijk. Sommige boeren vallen Spaanse vrachtwagenchauffeurs en hun trucks aan, omdat de agrariërs de lading als oneerlijke concurrentie zien. Winde meldt dat dit nog niet is gebeurd bij Nederlandse chauffeurs. Maar hij vreest dat dit wel kan gebeuren als de situatie verder escaleert. Ook in België blokkeren boeren sinds maandag wegen en ook daar rijden chauffeurs om.

Transport in Nood, een organisatie die transporteurs helpt bij problemen in het buitenland, ontving dit weekend vier meldingen van chauffeurs die in file stonden door blokkades of drukke omleidingen. "Een klant stond al twee dagen met duizend biggen vast. Die moesten wij met spoed eruit zien te krijgen", zegt directeur Antonio Oliveira.

Zorgen wegnemen

Hij merkt dat sommige Nederlandse chauffeurs bang zijn om aangesproken te worden als ze verder willen rijden. Vervoerders uit Nederland zijn volgens hem nog niet aangevallen. "Als ze proberen door een blokkade heen te rijden, kunnen ze aangevallen worden", waarschuwt Oliveira. Dat gebeurde jaren geleden volgens hem wel.

Boeren in Frankrijk blokkeren sinds vorige week veel snelwegen omdat ze willen dat de Franse overheid meer doet om de zorgen van boeren weg te nemen over problemen binnen de sector. Agrariërs maken zich zorgen over dalende inkomsten, de brandstof- en voedselprijzen en andere hoge kosten. Ook zijn ze niet tevreden over regelgeving.