Clicky


Duitse douane verhindert import van milieuschadelijke CFK's in koelkasten uit Kosovo

Duitse douane verhindert import van milieuschadelijke CFK's in koelkasten uit Kosovo
30-01-2024 14:18 | Transport | auteur Redactie

ALTÖTTING - Vorige week controleerden inklaringsambtenaren van de Duitse douane een vrachtwagen die volgens de inklaringsdocumenten onder meer koelkasten uit Kosovo had geladen. Gezien het risico dat deze koelkasten met een verboden koelvloeistof zouden kunnen worden gebruikt, heeft de verantwoordelijke afhandelingsfunctionaris besloten een goedereninspectie uit te voeren.

Het was raak: volgens onderzoek van de verantwoordelijke markttoezichtautoriteit bevatten de vijf geladen koelkasten CFK-stoffen, waarvan de import sinds 2014 verboden is.

De douane heeft daarom de koelkasten in beslag genomen. Omdat dit gevaarlijk afval is en daarom niet opnieuw kan worden geëxporteerd, zal het hoofdkantoor van de douane in Rosenheim de goederen op de juiste manier afvoeren. De kosten hiervoor zijn voor rekening van de importeur.

Er zal nu een strafrechtelijke procedure tegen de importeur worden gestart wegens mogelijke overtreding van de Chemicaliënwet. Hij riskeert daarmee een ​​boete of een gevangenisstraf van maximaal twee jaar.