Clicky


Bestuur ON! vroeg aan Blommestijn 'zich bij feiten te houden'

Bestuur ON! vroeg aan Blommestijn 'zich bij feiten te houden'
30-01-2024 14:35 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - Het bestuur van aspirant-omroep Ongehoord Nederland (ON!) had presentatrice Raisa Blommestijn verzocht "zich op Twitter bij de feiten te houden". Dat stelde bestuurslid Reinette Klever dinsdag in het programma Ongehoord Nieuws. Ze reageerde in de uitzending op het vertrek van Blommestijn. De presentatrice stelde maandag te stoppen vanwege een "poging tot censureren van mij en mijn accounts" door het bestuur van haar omroep.

Die beschuldiging weersprak Klever met klem. "We hebben haar alleen aangesproken op haar socialmediagedrag", aldus de ON!-bestuurder. "Dat zij bijvoorbeeld niet mensen die zij in de uitzending kritisch ondervroeg niet van tevoren op Twitter aanvalt. Je kan zeggen: sociale media is privé. Maar je bent óók het uithangbord en het gezicht van de omroep. Als omroep wil je neutraliteit uitstralen." Wel noemt Klever het vertrek van Blommestijn "een aderlating".

Medepresentator Tom de Nooijer noemde het afscheid van zijn collega "ongelooflijk triest. Voor de show, voor de omroep en persoonlijk". De Nooijer beklemtoonde zelf niet op te stappen: "daarmee komt Raisa niet terug. En we zijn het verplicht aan onze leden en kijkers om door te gaan".

Concrete aanleiding

Blommestijn zelf reageerde nog tijdens de uitzending op X dat haar wél een "Twitterverbod" zou zijn opgelegd. Volgens de ex-presentatrice van ON! was dat "heel duidelijk de boodschap van Arnold Karskens geweest: stoppen met Twiter - en alle andere sociale media - of verrekken. Dat was het ultimatum en dat was voor mij onacceptabel."

Klever en Karskens, die maandag op de website van ON! een korte verklaring plaatsten, zeiden niet of er een concrete aanleiding is geweest om Blommestijn nu op haar berichten op X aan te spreken.