Clicky


Grote opkomst verwacht bij protest tegen extreemrechts in Berlijn

Grote opkomst verwacht bij protest tegen extreemrechts in Berlijn
31-01-2024 09:55 | Buitenland | auteur ANP/DPA

BERLIJN - Zeker 100.000 betogers hebben zich aangemeld voor een betoging voor democratie en tegen rechts-extremisme bij de Reichstag in Berlijn. De deelnemers gaan zaterdagmiddag een menselijke ketting om het parlementsgebouw vormen. Het motto van de demonstratie is "Wij zijn de brandmuur".

Organisator Hand in Hand roept mensen op om in solidariteit actie te ondernemen en "te stoppen met toekijken naar de normalisatie van rechts-extremisme in Duitsland en Europa." De actie wordt gesteund door meer dan duizend organisaties, waaronder vakbonden, mensenrechtenorganisatie Amnesty International, hulporganisaties voor vluchtelingen en klimaatactiegroepen Extinction Rebellion en Letzte Generation.

In Duitsland is een protestgolf tegen extreemrechts op gang gekomen na een publicatie van het journalistieke onderzoeksplatform Correctiv begin dit jaar. Dat meldde dat leden van Alternative für Deutschland (AfD) met rechts-extremisten hadden gesproken over het massaal uitzetten van buitenlanders en inwoners met een migratieachtergrond.

Demonstranten zijn in de twee voorgaande weekenden massaal de straat opgegaan om te demonstreren. In het eerste weekend namen ongeveer 910.600 mensen deel aan de protesten en in het tweede weekend 576.000. Deze cijfers zijn afkomstig van de politie en zijn gedeeld door het ministerie van Binnenlandse Zaken.