Clicky


Brussel komt boeren tegemoet over EU-regels en Oekraïense import

Brussel komt boeren tegemoet over EU-regels en Oekraïense import
31-01-2024 13:35 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie wil sommige regels voor duurzame landbouw versoepelen en de import van Oekraïense landbouwproducten aan banden leggen. Boeren in meerdere EU-landen lopen de laatste dagen te hoop tegen vermeende oneerlijke concurrentie en milieueisen. De instroom van goedkope Oekraïense waren en strenge klimaatregels zouden hun het boeren onmogelijk maken.

Boeren hoeven voorlopig nog geen land braak te laten liggen. Die gehate maatregel zou eigenlijk dit jaar ingaan, maar de commissie stelt die uit met een jaar. Boeren dreigden landbouwsubsidies mis te lopen als ze niet 4 procent van hun akkers onbewerkt lieten.

Oekraïne mag nog minstens een jaar langer zonder invoerheffingen naar de Europese Unie exporteren, als het aan de commissie ligt. Voor pluimvee, eieren en suiker moet zo'n heffing wel worden betaald, als Oekraïne meer exporteert dan afgelopen jaren, stelt de commissie voor. Daarnaast zouden er "snelle corrigerende maatregelen" genomen kunnen worden als een lidstaat door Oekraïense export in de problemen raakt. Nu is dat alleen aan de orde als de hele unie wordt getroffen.

Andere landen

De soepele handelsregels voor Oekraïne gelden sinds de Russische invasie, bijna twee jaar geleden. De EU hoopte zo de Oekraïense economie overeind te houden. Maar met name aangrenzende EU-lidstaten klagen dat hun boeren de dupe zijn. Die zouden niet kunnen opboksen tegen het goedkope graan en andere producten die hun markt overspoelen, nu landbouwreus Oekraïne maar moeilijk aan zijn oude klanten in bijvoorbeeld het Midden-Oosten en Afrika kan leveren.

De Franse president Emmanuel Macron en de christendemocratische partijgenoten van Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen in het Europees Parlement dringen de laatste dagen aan op het inperken van de import uit Oekraïne. Franse boeren blokkeren verkeersaders en dreigen Parijs lam te leggen. Macron en Europees centrumrechts zinnen op handreikingen aan de boeren, ook met het oog op de naderende Europese verkiezingen. Uiterst rechtse partijen dreigen op de golven van boerenprotesten nog meer te winnen dan al wordt voorspeld, waarschuwen ze.

De EU-landen en het Europees Parlement moeten zich nog over de voorstellen van de commissie buigen. Als zij instemmen, wordt het milde importregime voor Oekraïne met de aanpassingen verlengd tot begin juni volgend jaar.