Clicky


Poetin: gevangenenvlucht vorige week neergehaald met Patriotraket

Poetin: gevangenenvlucht vorige week neergehaald met Patriotraket
31-01-2024 16:39 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin zegt dat een Amerikaans Patriot-luchtverdedigingssysteem vorige week een transportvliegtuig heeft neergehaald boven zijn land. Het toestel van het type Iljoesjin Il-76 vervoerde volgens de Russische autoriteiten tientallen Oekraïense krijgsgevangenen.

Het vliegtuig crashte in de grensregio Belgorod. Daarbij kwamen volgens de Russische autoriteiten 74 inzittenden om het leven, onder wie 65 krijgsgevangenen uit het buurland. "Het vliegtuig is neergehaald, dat is al vastgesteld, door een Amerikaans Patriotsysteem", zei de Russische leider op televisie. Poetin stelde ook dat Rusland een internationaal onderzoek naar het voorval wil.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky riep vorige week op tot een internationaal onderzoek. Oekraïne heeft niet bevestigd of ontkend dat het verantwoordelijk is voor de crash.

De Oekraïense autoriteiten zeggen dat Rusland nog niet heeft bewezen dat er krijgsgevangenen aan boord waren. Er zouden ook geen lichamen zijn teruggegeven van mensen die zouden zijn omgekomen bij de crash.