Clicky


Boeren blokkeren ook wegen in Griekenland en Italië

Boeren blokkeren ook wegen in Griekenland en Italië [+video's]
31-01-2024 17:22 | Weer en Verkeer | auteur ANP/DPA/AFP

ATHENE - Op steeds meer plaatsen in Europa wordt het openbare leven ontregeld door protestacties van boeren. Actievoerders blokkeren ook wegen in Griekenland en Italië.

Griekse boeren met tractoren blokkeren een snelweg tussen hoofdstad Athene en Thessaloniki. Ze protesteren volgens plaatselijke media tegen prijsstijgingen van onder meer brandstof. Ook bestaat er onvrede over de overheidscompensatie die volgde op de natuurbranden en ernstige overstromingen van vorig jaar. Die zou te laag zijn en niet altijd zijn uitbetaald.

De boeren willen actie blijven voeren bij de havenstad Thessaloniki, zeggen belangenorganisaties. Daar wordt de komende dagen de grote landbouwbeurs Agrotica gehouden. Premier Kyriakos Mitsotakis heeft de boeren meer steun toegezegd, maar riep de demonstranten ook op andere burgers niet te duperen met hun acties.

In Italië blokkeerden boeren op meerdere plaatsen in het land wegen met hun landbouwvoertuigen. Er zijn protesten gemeld in Toscane, Lombardije, Calabrië en het eiland Sardinië. In de stad Cuneo reden tientallen tractoren van actievoerende boeren. Zij hadden spandoeken meegenomen met teksten als "Geen boeren. Geen voedsel. Geen toekomst."

Boeren hebben ook gedemonstreerd in Nederland, Frankrijk, België en Duitsland. Hun eisen lopen uiteen.