Clicky


Ontmanteling in Rotterdam plek explosie stilgelegd na onrust

Ontmanteling in Rotterdam plek explosie stilgelegd na onrust
31-01-2024 23:00 | Binnenland | auteur ANP

ROTTERDAM - [update 23:30 uur] Ontmantelingswerkzaamheden op de plek waar maandag een explosie was in Rotterdam zijn woensdagavond stilgelegd. De aanleiding daarvoor was onrust onder mensen uit de buurt die emotioneel werden door die werkzaamheden. Een woordvoerder van de politie liet eerder woensdagavond weten dat het de bedoeling is dat de werkzaamheden later op de avond weer worden hervat.

Het voornemen is dat de hele avond en nacht puin wordt geruimd en ingestorte woningen worden ontmanteld aan de Schammenkamp in Rotterdam-Zuid. Eerder woensdag werd een lichaam geborgen, nadat het door familieleden was ontdekt. Er zijn nog twee vermisten.

Het werd woensdagavond onrustig toen aanwezigen de vrees uitten dat de werkzaamheden ervoor zorgen dat er meer puin belandt op vermisten. Omstanders zeggen dat ze bang zijn dat de lichamen daardoor zodanig verminkt raken dat ze onherkenbaar zijn als ze gevonden worden.

De emoties liepen op enig moment zodanig op dat omstanders begonnen te schreeuwen tegen de politie. Die riep de ME op om paraat te staan. Deze hoefde niet in te grijpen, maar is later op de avond wel ingezet voor nachtelijke bewaking van het terrein. Dat betekent dat ze voorkomen dat mensen zelf de plek van de explosie betreden. Eerder noemde de politie het werkgebied "instabiel en levensgevaarlijk".

's Avonds laat zijn er nog altijd tientallen omstanders bij de locatie. Sommigen van hen geven aan dat ze niet willen dat de ontmantelingswerkzaamheden verder doorgaan. Ze willen dat er gericht wordt gezocht naar de twee vermisten, zodat ze onder het puin vandaan gehaald kunnen worden. Volgens de politie is echter niet duidelijk waar de twee zijn.

De omstanders klagen erover dat er slecht met hen gecommuniceerd wordt door politie en gemeente. En niet goed uitgelegd wordt waarom er ontmantelingswerkzaamheden zijn ondanks bezwaren van nabestaanden.

Het pand werd maandag getroffen door een explosie, gevolgd door een felle brand.