Clicky


Shell ziet jaarwinst halveren na record in 2022

Shell ziet jaarwinst halveren na record in 2022
01-02-2024 09:44 | Financieel | auteur ANP

LONDEN - Olie- en gasconcern Shell heeft vorig jaar de winst zien halveren in vergelijking met 2022. In dat jaar zette het Britse bedrijf nog een recordwinst in de boeken dankzij de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Maar de prijzen van olie en met name aardgas lagen vorig jaar weer aanzienlijk lager, wat dus druk zette op de winstgevendheid.

Volgens Shell bedroeg de nettowinst 19,4 miljard dollar. In het jaar daarvoor boekte Shell nog een recordwinst van meer dan 42 miljard dollar. Dat komt neer op een winstdaling van 54 procent.

De totale omzet kwam vorig jaar uit op meer dan 323 miljard dollar. Dat was nog ruim 386 miljard dollar in het voorgaande jaar.

Verhoging dividend

Shell kondigde verder aan in het eerste kwartaal van dit jaar nog eens voor 3,5 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen. Ook wordt het dividend verhoogd.

In een toelichting zei topman Wael Sawan, die sinds begin vorig jaar aan het hoofd staat van Shell, dat het bedrijf vorig jaar in totaal 23 miljard dollar heeft uitgekeerd aan de aandeelhouders in de vorm van dividend en de inkoop van eigen aandelen.

Kostenbesparingen

Sawan is bezig in de kosten te snijden bij Shell om zo de prestaties te verbeteren en beter de concurrentie aan te kunnen gaan met grote Amerikaanse olieproducenten. Zo gaan banen verloren bij de tak voor groene energie. Ook bekijkt Shell minder presterende onderdelen, voor bijvoorbeeld een mogelijke verkoop.

De topman stelt dan ook dat in 2024 door zal worden gegaan met het "versimpelen" van de organisatie. Daarmee lijkt hij te hinten op meer banenverlies. Momenteel telt Shell wereldwijd meer dan 90.000 werknemers in ruim zeventig landen.

Andere oliemaatschappijen

Shell is het eerste grote oliebedrijf dat met cijfers over 2023 komt. Vrijdag brengen de grote Amerikaanse oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron resultaten naar buiten. Het Britse BP en het Franse TotalEnergies melden volgende week cijfers.