Clicky


Zelensky blij met EU-hulpgeld, maar wil ook militaire steun

Zelensky blij met EU-hulpgeld, maar wil ook militaire steun
01-02-2024 14:30 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - President Volodymyr Zelensky van Oekraïne heeft de Europese leiders gefeliciteerd met de bereikte unanieme overeenstemming over extra hulpgeld voor Oekraïne.

Zelensky was via een videoverbinding verbonden met de 27 EU-leiders in Brussel voor een EU-top over dit onderwerp. Zelensky maakte van de gelegenheid gebruik de EU-landen te vragen binnenkort vergelijkbare doortastendheid te tonen voor een nieuw op te richten militair hulpfonds voor Oekraïne.

"Ik ben dankbaar voor uw beslissing", begon Zelensky zijn toespraak over het hulpgeld. "Dit is een duidelijk signaal dat Oekraïne zal standhouden en dat Europa zal standhouden."

Het hulpgeld van 50 miljard is voor het overeind houden van Oekraïnes samenleving door onder meer herstelwerk, het betalen van ambtenarensalarissen en energievoorziening van ziekenhuizen. Maar intussen heeft Oekraïne ook financiële hulp nodig voor het leger. Zelensky wees in het vervolg van zijn toespraak op de moeilijke militaire situatie van het land.

"Helaas is de uitvoering van het Europese plan om Oekraïne één miljoen granaten te schenken uitgesteld. Ook dit is een signaal: van wereldwijde competitie waarin Europa het zich niet kan veroorloven te verliezen." Zelensky zei daarom te hopen dat de EU snel instemt met het nieuwe Oekraïne Hulp Fonds, waaruit militaire hulp betaald kan worden. "Vooral nu, in dit jaar, is het essentieel om te laten zien dat Europa betrouwbaar en doelmatig is bij het nemen van beslissingen", vindt Zelensky.