Clicky


Plasterk: tijd begint te dringen in formatie

Plasterk: tijd begint te dringen in formatie
01-02-2024 17:52 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - "De tijd begint te dringen", zei informateur Ronald Plasterk donderdag na overleg met de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet. Over uiterlijk een kleine twee weken moet zijn verslag klaar zijn. Er liggen nog "veel" zaken op tafel, aldus Plasterk. Daarom wordt deze keer ook vrijdag verder gesproken.

Hij heeft de komende dagen dan ook wel nodig, zei hij na gesprekken met vertegenwoordigers van PVV, VVD, NSC en BBB. Maar Plasterk zegt niet om meer tijd te zullen vragen. "Ik heb daar nooit een misverstand over laten bestaan. Daar gaan we ons aan houden." Uiterlijk 12 februari moet hij klaar zijn.

Volgens de informateur worden moeilijke onderwerpen niet vooruitgeschoven. "We begrijpen allemaal dat met vooruitschuiven, los je dingen niet op." Plasterk blijft er vertrouwen in houden dat de vier partijen eruit gaan komen. "Als ik geen vertrouwen had dat het nuttig was, dan zou ik natuurlijk daar niet mee doorgaan."

De leiders van de vier partijen praten sinds medio december met elkaar. Ze willen in deze eerste fase van de formatie het eens worden over "gezamenlijke basislijn voor het waarborgen van de grondwet, de grondrechten en de democratische rechtsstaat". Maar er wordt intussen ook over andere onderwerpen gesproken zoals asiel en geld. De afgelopen week leek de sfeer tussen de vier partijen wat minder positief.