Clicky


Qatar: Hamas positief over nieuw bestand met Israël

Qatar: Hamas positief over nieuw bestand met Israël
01-02-2024 20:11 | Buitenland | auteur ANP/AFP

DOHA - De Palestijnse organisatie Hamas staat positief tegenover een nieuwe deal met Israël over een wapenstilstand en de vrijlating van gegijzelden uit de Gazastrook. Dat meldt Qatar dat in de strijd tussen beide partijen bemiddelt.

Israël heeft onlangs met onder andere Qatar en de Verenigde Staten een voorstel opgesteld en voorgelegd aan Hamas. Een Qatarese woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt nu "een eerste positieve bevestiging" te hebben gehad van de kant van Hamas.

De woordvoerder is hoopvol dat binnen enkele weken er "goed nieuws" te melden is. Een andere Qatarese vertegenwoordiger benadrukt dat er nog geen akkoord is en dat Hamas nog officieel met een antwoord moet komen.

Het voorstel kwam van een overlegronde in Parijs. Vertegenwoordigers van Egypte, Israël, Qatar en de Verenigde Staten spraken daar zondag over een bestand en de vrijlating van de ruim 130 Israëlische gijzelaars die nog in de Gazastrook worden vastgehouden door Hamas en andere groeperingen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei deze week dat Israël zijn militairen niet uit de Gazastrook zal terugtrekken als deel van een mogelijke nieuwe wapenstilstand. Maar Hamasleider Ismail Haniyeh heeft eerder gezegd dat een Israëlische terugtrekking voorwaarde is voor een nieuwe deal. Hij zou donderdag en vrijdag in Caïro zijn om over het voorstel te praten.

Eind november vorig jaar kwamen Israël en Hamas al een deal overeen. Toen werden de gewelddadigheden een week stilgelegd en gijzelaars en gevangenen vrijgelaten.