Clicky


Van der Plas begrijpt protesterende boeren bij grens 'heel goed'

Van der Plas begrijpt protesterende boeren bij grens 'heel goed'
02-02-2024 09:56 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 12:35 uur] Caroline van der Plas zegt dat ze heel goed begrijpt waarom protesterende boeren grensovergangen met België hebben geblokkeerd. In de uitzending van Goedemorgen Nederland weigert de BBB-leider de boeren op te roepen hun blokkade op te heffen. "Kijk, alles wat strafbaar is, dat is strafbaar en dat moet gehandhaafd worden", zegt ze wel.

"Het is echt tijd dat er wat gedaan wordt aan die regels", zegt Van der Plas over Europese wetgeving die volgens haar boeren in de problemen brengt. Ze vindt bijvoorbeeld dat de agrariërs veel te veel moeten betalen voor het afvoeren van hun mest.

De politica wil niet ingaan op de formatiegesprekken met PVV, VVD en NSC. Wel noemt ze het "geen geheim" dat haar partij zich hard maakt voor "regels die langjarig werkbaar zijn".

Demissionair premier Mark Rutte is donderdag in Brussel in gesprek gegaan met boze boeren. Dat biedt Van der Plas evenwel "weinig hoop", zegt ze voor aanvang van formatiegesprekken. Want hij is dit pas gaan doen nadat andere Europese leiders zich naar aanleiding van protesten zijn gaan uitspreken voor boeren, redeneert ze.

De BBB-voorvrouw vindt dat Nederland zich in de Europese Unie niet moet laten afschepen met het antwoord dat de regels niet toestaan om boeren meer ruimte te bieden. "Er kan echt wel wat in Brussel hoor. Het is alleen: hoe hard ga je erin? En wij mogen er wel wat harder in gaan als Nederlandse overheid om gewoon onze boeren te helpen en te beschermen."

Vrijdagochtend zijn meerdere snelwegen afgesloten door demonstraties aan de Belgische kant van de grens. Rijkswaterstaat raadt automobilisten die naar België moeten aan om hun reis waar mogelijk uit te stellen.