Clicky


Belgische premier De Croo vindt boerenblokkades wel welletjes

Belgische premier De Croo vindt boerenblokkades wel welletjes
02-02-2024 10:32 | Weer en Verkeer | auteur ANP

BRUSSEL - Het is tijd voor de boeren om de blokkades van wegen, distributiecentra en havens op te heffen, vindt de Belgische premier. De politiek heeft de boeren gehoord en gaat met hen in gesprek, memoreert premier Alexander De Croo. "Het signaal is gegeven."

Boze boeren versperren met hun tractors al dagen belangrijke autowegen, overslagcentra van bijvoorbeeld supermarkten en sinds donderdagavond ook grensovergangen naar Nederland. Duizenden actievoerders verzamelden zich donderdag in Brussel, waar hun protest tijdens de EU-top uit de hand liep.

"Ik denk dat nu wel het moment is gekomen om de blokkades op te geven", zegt De Croo op de Belgische nieuwszender Radio 1. Hij wijst erop dat hijzelf donderdag samen met demissionair premier Mark Rutte en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in gesprek is gegaan met vertegenwoordigers van de boeren.

Maar de Belgische politie is niet van plan de blokkades op te breken. Dat is "niet aan mij", zegt binnenlandminister Annelies Verlinden, als daarbij althans geen gevaarlijke situaties ontstaan.

De politie schuwt volgens haar hard ingrijpen om escalatie te voorkomen. "Anderen hebben gepleit om het leger er op af te sturen, maar ik denk dat dat soort confrontaties tot weinig resultaat leidt", valt De Croo haar bij.