Clicky


Wilders: het wordt heel spannend om eruit te komen

Wilders: het wordt heel spannend om eruit te komen
02-02-2024 12:05 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - [update 16:00 uur] "We gaan ons best doen om eruit te komen, en dat wordt heel spannend." Dat zei PVV-leider Geert Wilders vrijdag voor aanvang van nieuwe formatiegesprekken. Niet alleen de deadline geeft druk, blijkt uit Wilders' reacties, maar ook inhoudelijke meningsverschillen. "Je moet het wel eens worden, en zo ver is het nog niet."

Uiterlijk 12 februari moet informateur Ronald Plasterk zijn verslag naar de Tweede Kamer sturen. "Dat betekent dat we de facto nog zeven, acht, negen dagen hebben", zegt Wilders. "De informateur moet nog het verslag schrijven en dat moeten we ook nog allemaal goedkeuren, dus ja, er zit wel een beetje druk op de ketel."

De onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB kwamen nog niet eerder op een vrijdag bij elkaar. "De deadline nadert, dus we moeten aan de bak", verklaarde Wilders. Volgens hem is er op eerdere vrijdagen en in weekenden wel contact geweest tussen de onderhandelende partijen.

Dat het spannend is, wilde VVD-leider Dilan Yesilgöz later op vrijdag niet herhalen. "U hoort mij vanaf dag één zeggen dat het in goede sfeer gaat en dat ik alle hoop heb en mijn best doe. En die tekst gaat echt niet veranderen."

"De gesprekken zijn constructief", was het enige dat Pieter Omtzigt (NSC) over de voortgang kwijt wilde. "Ik snap het ongeduld", voegde hij nog wel toe, en hij verwees naar een voorstel dat hij eerder met JA21 en Volt heeft ingediend om de informateur een deadline van zes weken te geven. "Ik vind dat nog steeds geen gek plan."