Clicky


Adema verwacht intensief overleg in Brussel om boerenprotesten

Adema verwacht intensief overleg in Brussel om boerenprotesten
02-02-2024 12:19 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Piet Adema verwacht deze maand "intensief overleg" te voeren met andere Europese landbouwministers in Brussel, naar aanleiding van boerenprotesten in meerdere lidstaten. Een van de grieven van de boeren is dat ze veel moeten betalen om mest af te voeren. De demissionair minister vindt het "buitengewoon belangrijk" dat er maatregelen komen om de boeren te helpen. Hij wil praten met Nederlandse boeren en is bereid om hun voorstellen in Brussel ter tafel te brengen.

"De mestmarkt knelt op dit moment enorm", zegt Adema. "Ik wil dus wel kijken met de sector: welke maatregelen zouden nou nodig zijn om verlichting te brengen." Landbouwministers in andere Europese landen voeren ook zulke gesprekken, weet hij. De ministers komen deze maand bij elkaar in de Landbouw- en Visserijraad. Adema verwacht dat het "best een intensieve raad wordt die gaat over dit soort problemen".

Vrijdagochtend heeft Rijkswaterstaat automobilisten afgeraden om naar België te reizen. Door boerenprotesten in het land zijn meerdere grensovergangen met Nederland afgesloten.

Zorgen

De protesten laten volgens Adema zien dat de zorgen van boeren in ons land ook spelen in de rest van Europa. De Europese regels over mest om de kwaliteit van water te beschermen zijn wat Adema betreft te generiek, en houden geen rekening met de specifieke situatie in een land. "Dit is misschien wel het moment om dit gesprek ook in Europa te gaan voeren en te kijken of er meer ruimte kan komen."

De bewindsman staat wel achter de Europese doelen om de waterkwaliteit te verbeteren. "Want ik kan u verzekeren, ook boeren willen er graag aan werken. Maar wel op een manier die past bij hun bedrijfsvoering."

Extinction Rebellion

De protesten moeten "met respect, met zorg voor hulpdiensten" plaatsvinden, drukt Adema de boeren op het hart. "Dan kan je veel sympathie winnen."

"Als het nu gaat om een snelweg blokkeren of jezelf vastlijmen: doe dat nou gewoon niet", zegt demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) over protesten van boeren en Extinction Rebellion waarbij snelwegen worden geblokkeerd. "Ga op andere plekken demonstreren om je mening kenbaar te maken."