Clicky


Man uit Beuningen veroordeeld voor ontucht

Man uit Beuningen veroordeeld voor ontucht
02-02-2024 15:03 | Misdaad | auteur Redactie

ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man uit Beuningen voor het plegen van ontucht met een 13-jarig meisje. Tijdens de ontucht was hij zelf 20 jaar oud. De man krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. 

De man en het meisje leerden elkaar kennen via een datingssite. Voor hun 1e afspraak hadden ze ongeveer een week contact. Op 21 augustus 2021 ontmoetten ze elkaar voor het eerst in Arnhem. Ze gingen naar het park en daar vonden seksuele handelingen plaats. 

De man erkende de verdenkingen tegen hem, maar stelde zich op het standpunt dat dit niet als ontucht kon worden gekwalificeerd. Volgens de Beuningenaar was er tussen hem en het meisje sprake van een gelijkwaardige verhouding. De rechtbank oordeelt dat de man wel schuldig is aan het plegen van ontucht.

De rechtbank vindt niet dat er sprake was van een liefdesrelatie tussen gelijkwaardige partners. Er was sprake van een groot leeftijdsverschil en de seks vond plaats bij de eerste ontmoeting naar aanleiding van contact via social media, in de bosjes van een park. Het vergaande handelen van de man is daarmee in strijd met de sociaal-ethische norm en daarmee ontuchtig van aard.

Naast de ontucht met het 13-jarige meisje oordeelt de rechtbank dat de man de seksuele handelingen met haar heeft gefilmd en in zijn bezit heeft gehad.

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij onvoldoende heeft gedaan om er zeker van te zijn hoe oud het meisje daadwerkelijk was. Dat had wel van hem mogen worden verwacht, kijkend naar het grote leeftijdsverschil tussen hem en het meisje. Met de ontucht maakte hij haar fysieke en psychische welzijn ondergeschikt aan de bevrediging van zijn eigen seksuele behoeften. De man nam voor het vervaardigen en bezitten van de kinderpornografische filmpjes geen verantwoordelijkheid. De rechtbank neemt hem dit kwalijk. Er bestaat altijd een kans dat dergelijke filmpjes gaan circuleren. 

De rechtbank ziet aanleiding om een voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen van 6 maanden, omdat de man geen relevant strafblad heeft. Ook nam de man wat betreft de ontucht verantwoording voor zijn handelen, door openheid van zaken te geven. Ook lijkt bij de seksuele contacten geen sprake geweest van dwang en houdt de rechtbank rekening met de rol die het meisje in het geheel had. Zij bezocht dezelfde datingsapp als de man, die bedoeld is voor personen van 18 jaar en ouder. Het meisje vertelde aan de man dat zij 19 jaar oud was. Het initiatief om af te spreken lag ook bij haar en niet alleen bij de man. Dit pleit de man niet vrij, maar maakt het gedrag van hem wel iets begrijpelijker. Ook houdt de rechtbank rekening met het tijdsverloop sinds het plegen van delicten, die dateren van augustus 2021.