Clicky


Truckkartel: Deutsche Bahn en DAF bereiken overeenstemming over compensatie

Truckkartel: Deutsche Bahn en DAF bereiken overeenstemming over compensatie
02-02-2024 17:16 | Buitenland | auteur Redactie

MÜNCHEN - DB Competition Claims GmbH heeft een buitengerechtelijke overeenkomst bereikt met vrachtwagenfabrikant DAF over compensatiebetalingen in het zogenaamdetruckkartel. Dit betekent dat de bedrijven een einde maken aan hun juridisch geschil, dat al sinds 2017 loopt en ging over schade veroorzaakt door onder meer verboden prijsafspraken. DAF is de eerste kartelpartner in dit proces die een dergelijke overeenkomst heeft bereikt.

DB-bestuurslid voor personeelszaken en juridische zaken Martin Seiler is verheugd over de overeenkomst: “Na intensieve onderhandelingen is met DAF een goede oplossing voor beide partijen gevonden. DAF heeft voldaan aan haar verantwoordelijkheid om de schade gerelateerd aan het vrachtwagenkartel te vergoeden. Dit is verheugend voor ons en alle benadeelde bedrijven die ons hun claims hebben toevertrouwd.”

Hij hoopt nu dat ook de andere karteldeelnemers een buitengerechtelijke commerciële schikking zullen verkiezen boven jarenlange kostbare juridische procedures, aldus Seiler.

De Europese Commissie heeft in 2016 en 2017 vastgesteld dat de vrachtwagenfabrikanten DAF, Daimler, Iveco, MAN, Volvo/Renault en Scania tussen 1997 en 2011 verboden kartelafspraken hebben gemaakt. Deze illegale overeenkomsten hadden vooral betrekking op de uitwisseling van brutoprijslijsten, maar ook op vertragingen en het doorberekenen van kosten bij de introductie van emissiereducerende technologieën. Aan de leden van het kartel werden recordboetes van in totaal 3,8 miljard euro opgelegd.

DB Competition Claims GmbH, die de schadeclaims van DB, de Bundeswehr, luchthavens en ongeveer 40 andere bedrijven heeft samengevoegd, heeft eind 2017 een rechtszaak aangespannen bij de regionale rechtbank München. Ze eiste een schadevergoeding van ruim 500 miljoen euro inclusief rente. DB alleen al kocht tijdens de kartelperiode duizenden vrachtwagens.

DB Competition Claims en DAF zijn geheimhouding overeengekomen over de hoogte van de schikking.