Clicky


Belgische boeren breken eerste blokkades op

Belgische boeren breken eerste blokkades op
02-02-2024 19:18 | Weer en Verkeer | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - Belgische boeren zijn bezig hun blokkades van onder meer distributiecentra van supermarkten op te ruimen. Ook de belangrijke haven van Zeebrugge is weer bereikbaar.

De boeren heffen de versperringen op na toezeggingen van de Belgische en de Vlaamse regering en de Europese Commissie. Ze beloofden onder meer samen met de boeren te gaan kijken of ze de volgens boeren verstikkende regelgeving kunnen vereenvoudigen. Belangrijke boerenorganisaties roepen op de weg weer vrij te maken.

Het eerste overslagcentrum van supermarktketen Colruyt is alweer bereikbaar en de andere twee zullen de komende uren volgen, meldt een woordvoerster. Colruyt belooft een inhaalslag om lege schappen in de winkels weer snel te vullen. Over het weer toegankelijk maken van distributiecentra van andere supers wordt goed overlegd met de boeren, zegt detailhandelorganisatie Comeos. Zij laten onder meer bij een distributiecentrum van Lidl wel weer producten van Belgische bodem door.

De duizenden vrachtwagens die in en rond de haven van Zeebrugge waren gestrand, komen ook weer op gang. De blokkade van de haven werd vrijdagmiddag opgeheven.

Comeos dreigde eerder op de dag de deurwaarder in te zetten tegen de protesterende boeren als die wachtende vrachtwagens niet snel doorgang zouden verlenen.