Clicky


Boerenacties op A7 Noord-Holland en Friesland en A12 bij Utrecht

Boerenacties op A7 Noord-Holland en Friesland en A12 bij Utrecht [+foto's]
02-02-2024 22:53 | Weer en Verkeer | auteur ANP

HOORN - [update 23:30 uur] De ANWB waarschuwt automobilisten dat op meerdere plekken in Nederland boeren protesteren op snelwegen.

De A7 ter hoogte van Hoorn was in beide richtingen dicht, maar inmiddels is de weg richting het noorden naar de Afsluitdijk weer open.

In Friesland in de buurt van Drachten zijn boeren de A7 en de N31 opgereden.

Bij Utrecht langs de A12 ter hoogte van De Meern is een oprit geblokkeerd en staan hooibalen in brand.

Ook op de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn wordt actiegevoerd. De weg is dicht tussen Rijssen en Markelo, aldus de ANWB. Op de vluchtstrook en in de berm staan autobanden en pallets in brand, meldt dagblad Tubantia.

Bij Gouda wilden tientallen tractoren de A12 op, maar dat is volgens Omroep West door de politie voorkomen. De agenten stuurden de tractoren naar een dijk langs de snelweg.

Farmers Defence Force deelt op X video's van het protest bij Hoorn, waar tientallen trekkers de snelweg blokkeren. NH Nieuws citeert een deelnemende boer, die vertelt dat ze met ongeveer honderd demonstranten zijn. Op een pamflet staan hun standpunten. Ze zijn tegen de Green Deal en ontevreden over Europese bemestingsregels.

De ANWB meldt verder dat in het zuiden nog grensovergangen zijn gesloten door blokkades bij de Belgische grens. De grens bij knooppunt Markiezaat (A4) is weer open, de grensovergangen bij Hazeldonk (A16) en bij Eersel (A67) zijn nog dicht.