Clicky


Nederland gaat Moskou aanspreken op aanhouding NOS-journalisten

Nederland gaat Moskou aanspreken op aanhouding NOS-journalisten
03-02-2024 20:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

BRUSSEL - Nederland gaat de Russische autoriteiten aanspreken op de arrestatie van een cameraman en een journalist van de NOS in Moskou. Die actie kan niet zonder antwoord van Nederland blijven, zegt demissionair buitenlandminister Hanke Bruins Slot tegen het ANP. Welke vorm de Nederlandse reprimande krijgt, kon de bewindsvrouw nog niet zeggen.

Bruins Slot noemt het "heel zorgelijk dat ze opgepakt zijn". Haar ministerie heeft nauw contact met de NOS. "Gelukkig zijn ze vrij snel vrijgelaten", aldus de bewindsvrouw in Brussel, waar ze bijeen was met haar collega's van de andere EU-landen. "Maar je moet als journalist gewoon goed je werk kunnen doen. Zonder dat je het gevaar hebt dat je in de gevangenis terechtkomt."

In totaal zouden ruim twintig journalisten zijn aangehouden die verslag deden van een demonstratie op het Rode Plein in de Russische hoofdstad. Vrouwen van militairen gingen de straat op om te eisen dat hun partners terugkeren van het front in Oekraïne. Onder de aangehouden journalisten zijn onder anderen buitenlandse verslaggevers van het Franse persbureau AFP en het Duitse blad Der Spiegel.

Internationale regels

Over de vrijheid van journalisten om verslag te doen zijn gewoon duidelijke internationale regels, benadrukt Bruins Slot. Ook Rusland moet zich daaraan houden.

De minister heeft een "diplomatieke gereedschapskist" om als reactie in te zetten. Zo zou ze de Russische ambassadeur bij zich kunnen roepen om de Nederlandse verontwaardiging over te brengen of Nederlandse diplomaten in Moskou met die boodschap op pad kunnen sturen. "Maar het is ook goed gebruik dat ik van tevoren daar nooit te veel over zeg."