Clicky


Defensie dropt met Jordanië hulpgoederen via lucht in Gaza

Defensie dropt met Jordanië hulpgoederen via lucht in Gaza
04-02-2024 23:56 | Buitenland | auteur ANP

DEN HAAG - Nederland heeft zondagavond voor het eerst hulpgoederen via de lucht in Gaza gedropt. Defensie voerde de operatie, samen met Jordanië, uit met een C-130-transportvliegtuig. Het gaat om onder meer medische hulpgoederen, die zijn gedropt in de buurt van een Jordaans veldhospitaal in Gaza.

De operatie kost naar schatting zo'n 1 miljoen euro. Op de website van Defensie zijn foto's van de hulpgoederen te zien, ingepakt op grote pallets met een Jordaanse of Nederlandse vlag.

Eerder voerde Jordanië al met Frankrijk zo'n luchtdropping uit, maar Nederland heeft dit in Gaza nog niet gedaan. Israël voert al maanden aanvallen uit op het Palestijnse gebied in de oorlog tegen Hamas. Een groot deel van Gaza ligt daardoor in puin en er is veel behoefte aan water, voedsel en medicijnen. Nederland kondigde daarom vorige week aan de mogelijkheid tot een luchtdropping te onderzoeken. Na goedkeuring van Israël en overleg met Jordanië is snel overgegaan op de operatie, meldt een woordvoerder van Defensie.

Demissionair minister voor ontwikkelingshulp Geoffrey van Leeuwen noemt de luchtdropping op X "heel belangrijk". Hij spreekt zijn waardering uit "voor onze militairen voor het uitvoeren van de actie vanuit Nederland". "De mensen in Gaza hebben dringend meer hulp nodig", zegt minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot. "Defensie blijft paraat staan om meer humanitaire hulp te bieden", schrijft minister Kajsa Ollongren (Defensie).

Deze manier van het geven van hulp aan de Gazanen kan "incidenteel uitkomst bieden voor gerichte leveringen", meldden de betrokken bewindspersonen van het demissionaire kabinet eerder. Prioriteit van het kabinet blijft de zoektocht naar betere toegang voor hulp over land. Maar vrachtwagens met voedsel, medicijnen en andere belangrijke goederen komen maar mondjesmaat Gaza binnen, en kunnen eenmaal in het gebied vaak hun doel lastig bereiken.