Clicky


Doden bij aanval op Amerikaanse basis in Syrië

Doden bij aanval op Amerikaanse basis in Syrië
05-02-2024 10:14 | Buitenland | auteur ANP/AFP

DAMASCUS - [update 11:40 uur] Een aanval op een Amerikaanse basis in Syrië heeft het leven gekost aan zeker zes strijders van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Die bondgenoten van de VS spreken over een terreuraanslag die is uitgevoerd met een drone.

Waarnemingsgroep Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldt een hoger dodental en zegt dat zeven "commando's" van de SDF zijn omgekomen door de aanval bij olieveld Al Omar. Ook raakten achttien personen gewond, zegt het Observatorium.

Het Islamitische Verzet in Irak, dat bestaat uit pro-Iraanse milities, meldt een droneaanval te hebben uitgevoerd op de basis "van de Amerikaanse bezettingsmacht".

Het Observatorium, dat een netwerk van bronnen heeft, meldt dat een deel van de basis is getroffen dat wordt gebruikt door de SDF. Plaatselijke bronnen zeggen dat een militair opleidingscentrum is geraakt.

De Syrische Democratische Strijdkrachten zijn in Syrië een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten. De groep bestaat uit milities die samenwerkten bij de strijd tegen de extremisten van Islamitische Staat. Die hadden een eigen staat uitgeroepen in de regio.

Er vielen eind vorige maand drie doden bij een droneaanval op een Amerikaanse basis in Jordanië. De slachtoffers waren toen Amerikaanse militairen. De VS reageerden met grootschalige vergeldingsaanvallen op doelen in Irak en Syrië.