Clicky


EU tevreden dat Schiphol Amerikaanse JetBlue toch ruimte gunt

EU tevreden dat Schiphol Amerikaanse JetBlue toch ruimte gunt
05-02-2024 12:22 | Algemeen | auteur ANP

BRUSSEL - [update 13:14 uur] De Europese Commissie is tevreden dat Schiphol de Amerikaanse vliegmaatschappij JetBlue dit jaar toch toegang blijft bieden tot de luchthaven.

De prijsvechter zou de dupe worden van de voorgenomen krimp van Schiphol, maar het vliegveld zwichtte voor bezwaren van Brussel en de Verenigde Staten. De "maatregelen" die de commissie voorbereidde, zijn voorlopig van tafel.

JetBlue dreigde door het ruimtegebrek van Schiphol komend zomerseizoen niet de gewenste start- en landingsrechten te krijgen. Dat zou de vrije concurrentie kunnen schaden bij trans-Atlantische vluchten, waarschuwde de Europese Commissie. De komst van de nieuwe prijsvechter was volgens de commissie juist nodig als alternatief voor KLM en haar partners en de twee andere grote luchtvaartallianties. Die domineren de vluchten naar de VS en andere bestemmingen aan de andere kant van de oceaan.

JetBlue begon vorig jaar met vluchten tussen Schiphol en New York en Schiphol en Boston. Dat kwam reizigers ten goede, vindt de Europese Commissie. De komst van de prijsvechter "blies de concurrentie nieuw leven in", waar voorheen partners KLM en Delta en het grote United Airlines het rijk alleen hadden. Een nieuwkomer "was nodig om de marktverstoring te verhelpen" door de nauwe samenwerking tussen de grote vliegmaatschappijen.

De commissie, die de werking van de vrije markt in de EU bewaakt, constateert dat JetBlue nu toch kan blijven vliegen tussen Schiphol en de VS. Alle zogeheten slots die de maatschappij daarvoor nodig heeft, heeft zij uiteindelijk alsnog gekregen. "Consumenten zal daardoor niet een keuze worden onthouden, in een tijd van een sterke vraag naar trans-Atlantische diensten."

De commissie zal blijven opletten hoe Schiphol straks de rechten voor volgend jaar verdeelt, waarschuwt zij.