Clicky


A2 bij grens België uit voorzorg dicht vanwege verwacht boerenprotest

A2 bij grens België uit voorzorg dicht vanwege verwacht boerenprotest
05-02-2024 12:25 | Weer en Verkeer | auteur ANP

EIJSDEN - [update 15:02 uur] De blokkade door boeren bij de grensovergang van de A2 bij het Limburgse Eijsden is een spontaan initiatief van boeren uit de regio. Waalse, Vlaamse en Limburgse boeren hebben elkaar via WhatsApp en belrondjes gevonden om samen op te trekken tegen het huidige nationale en Europese landbouwbeleid, zeggen enkelen van hen maandagmiddag.

Rond het middaguur zetten de boeren hun tractoren op een parkeerplaats bij een op- en afrit van de A2 op Belgisch grondgebied, net over de grens bij Eijsden. Ze zijn van plan daar tot 16.00 uur te blijven. "We moeten de koeien nog melken", legt Denny Heggen uit het Belgische Teuven uit. "Bovendien willen we de mensen niet onnodig koeioneren, rond de spits zijn we weer weg." Maar, zegt hij: "Als het binnenkort niet gaat veranderen met dat landbouwbeleid, zijn we snel genoeg weer terug!"

Ook Theo van der Burg, met een akkerbouw- en vleesveebedrijf in Gulpen, heeft geen goed woord over voor Europa. "Timmermans heeft eerst hier de zaak verziekt en vervolgens in Europa", zegt hij. "Telkens worden er nieuwe regels bedacht. Daar kun je niet op investeren, ook de banken zien dat niet zitten. Bovendien is de jeugd het moe, er zijn geen opvolgers meer. En door al die regels wordt de kostprijs steeds hoger."

"Wij vullen de koelkasten van de mensen tegen een veel te lage prijs", zegt Jeffrey Conjarts uit Margraten. "In de VS en China is die kostprijs veel lager, daardoor worden wij belemmerd."

"Intussen voeren ze graan, eieren en kip in uit Oekraïne", gaat Van der Burg verder. "Legbatterijen zijn hier verboden, nu komen legbatterij-eieren uit Oekraïne hier binnen."

De onvrede is groot bij boeren uit de grensregio. "Het liefste bleven we thuis om onze dieren te verzorgen", zegt Denny Heggen. "Maar je zult lawaai moeten maken om gehoord te worden. Als we stil zijn, vergeet de politiek ons."