Clicky


Vrachtwagenchauffeur schuldig aan veroorzaken fataal verkeersongeval op A30

Vrachtwagenchauffeur schuldig aan veroorzaken fataal verkeersongeval op A30
05-02-2024 14:51 | Ongevallen | auteur Redactie

ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 49-jarige man uit Herveld voor het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop op de A30. Hij krijgt de maximale taakstraf opgelegd van 240 uur. Daarbij mag de man 12 maanden lang geen motorvoertuigen besturen.

Op 19 januari 2022 reed de vrachtwagenchauffeur in de ochtend in op een stilstaande file. Hij lette niet goed op de weg, omdat hij iets uit zijn tas probeerde te pakken en dit niet lukte.

De man botste op de auto voor hem, welke op zijn beurt weer tegen de auto daarvoor botste. Eén van de inzittenden in de auto voor de man overleed aan de gevolgen van het ongeval. Drie andere slachtoffers raakten gewond.  

Volgens de rechtbank heeft de man aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend gereden. Het is voor de rechtbank echter ook duidelijk dat de man het ongeval niet opzettelijk heeft veroorzaakt en dit ook zeker niet heeft gewild. Desondanks had het ongeluk wel zeer tragische gevolgen en had het ook voorkomen kunnen worden.

De man lette niet op het verkeer, terwijl hij als beroepschauffeur op een vrachtwagen een grote verantwoordelijkheid heeft. Zeker omdat het die ochtend licht mistig was en er geen straatverlichting of matrixborden waren.

De man heeft geen strafblad en inmiddels is er twee jaar verstreken sinds de datum van het ongeval. De man had een mediationgesprek met de partner van het overleden slachtoffer. Uit informatie van de advocaat van de man blijkt dat hij door het ongeluk zelf ook de nodige psychische klachten heeft ondervonden. 

De rechtbank legt, in overeenstemming met de eis van de officier van justitie, aan de man de maximale taakstraf van 240 uur op. Daarnaast legt de rechtbank aan de man een ontzegging van de rijbevoegdheid op van 12 maanden.