Clicky


Overijssel houdt ondanks boerenprotest vast aan bemestingsverbod

Overijssel houdt ondanks boerenprotest vast aan bemestingsverbod
05-02-2024 16:30 | Binnenland | auteur ANP

ZWOLLE - Overijssel houdt vast aan het bemestingsverbod op provinciale pachtgronden, ook al roepen boeren op om dat verbod op te heffen. Voor het tweede jaar op rij geldt dat verbod in Overijssel op landbouwgrond die eigendom is van de provincie en door boeren wordt gehuurd.

De provincie doet dit om af te kunnen zien van handhaving bij de zogeheten PAS-melders. Dat zijn boeren die buiten hun schuld om niet beschikken over de vereiste natuurvergunning om een beperkte hoeveelheid stikstof uit te stoten.

"Het is een belangenafweging geweest", zegt de woordvoerder van landbouwgedeputeerde Maurits von Martels. "Het bemestingsverbod geeft ons de nodige ruimte om bij PAS-melders niet te hoeven handhaven. We gaan deze pachtmaatregel dus nu niet intrekken. We realiseren ons wel dat dit geen structurele oplossing is. We zijn druk aan het rekenen en kijken wat juridisch houdbaar is, om te zorgen dat zulke pachtmaatregelen niet meer nodig zijn en we uit deze impasse kunnen komen. Het zou mooi zijn als het Rijk daarin ook iets kan betekenen. Zodat iedere boer weer kan 'boeren' en naar de toekomst kan kijken."

Die boodschap gaf Von Martels afgelopen woensdag ook af aan de ongeveer tweehonderd boeren die op trekkers naar het provinciehuis in Zwolle waren gekomen. Ze overhandigden de BBB-gedeputeerde daar een pamflet met acht eisen. Eén daarvan is het intrekken van het bemestingsverbod op provinciale pachtgrond.

Boze boeren leverden dat pamflet in de dagen daarna ook in andere provincies af. Ze zeggen dat ze door een "stapeling van regels" hun mest amper meer kwijt kunnen. Boeren moeten de mest dan tegen betaling laten afvoeren, in plaats van dat ze het kunnen uitrijden over hun land.

Het bemestingsverbod in Overijssel geldt voor 1200 tot 1500 hectare aan provinciale pachtgrond. De provincie biedt deze grond, die voor boeren minder aantrekkelijk is, tegen een gereduceerd tarief aan. Overijssel loopt hierdoor zo'n 1 miljoen euro aan inkomsten mis.