Clicky


Formerende partijen praten verder op geheime locatie

Formerende partijen praten verder op geheime locatie
05-02-2024 18:57 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB praten maandag op een geheime locatie verder, bevestigen Haagse bronnen na een bericht van De Telegraaf. Dat doen ze zonder informateur Ronald Plasterk, die nog een week de tijd heeft om verslag uit te brengen van de "korte informatieronde" waar de onderhandelaars sinds half december mee bezig zijn.

De gesprekken gaan dinsdag verder, is de verwachting. Dat de partijen verder praten zonder Plasterk is volgens een bron een teken dat de eindsprint in zicht is. "Dit is misschien ook wel dé manier om meer tempo te maken", zegt deze.

Een extra complicerende factor is dat VVD-leider en demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz woensdag en donderdag nauwelijks tijd heeft voor onderhandelingen. Dan wordt ze namelijk verwacht in de Tweede Kamer voor het debat over de begroting van haar ministerie.

Onder druk

Afgelopen bleek wederom dat de onderlinge verhoudingen onder druk staan. Pieter Omtzigt (NSC) richtte zich op het sociale medium X tot BBB-leider Caroline van der Plas over een video van Mark van den Oever, leider van de protestgroep Farmers Defence Force. Omtzigt zag daarin verkapte dreigementen aan het adres van NSC-Kamerlid Harm Holman en landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) en verweet Van der Plas dat ze daar geen afstand van nam.

Ook Wilders liet zich vorige week meermaals van zijn scherpe kant zien. "Zure Yesilgoz sneert, niemand in de zaal reageert", twitterde de PVV-leider bijvoorbeeld. Dat deed hij naar aanleiding van de toespraak van de VVD-leider op het congres van de liberalen waarin ze hem verweet "vakkundig boze berichten" de wereld in te sturen.

Plasterk zei vorige week dat de onderhandelingen er "stevig" aan toe gaan, vooral waar het aankomt op de financiën. Wilders en Omtzigt spraken respectievelijk over 'spannende' en 'pittige' gesprekken.