Clicky


Door heel het land boerenacties bij snelwegen

Door heel het land boerenacties bij snelwegen [+foto's]
05-02-2024 22:45 | Weer en Verkeer | auteur ANP

PURMEREND - [update 23:56 uur] Boeren voeren maandagavond op verschillende plekken in het land actie. Zo was onder meer de A7 in Noord-Holland een aantal uren dicht. Dat was ter hoogte van Purmerend-Noord en bij Avenhorn. Ook de A50 bij Apeldoorn was 's avonds laat dicht door een brand en een protestactie, maar is inmiddels weer deels open.

Volgens een politiewoordvoerder stonden bij Purmerend ongeveer 25 trekkers. Ook bij de op -en afritten van de A12 bij Veenendaal voerden boeren actie, aldus een politiewoordvoerder. Volgens regionale media waren en zijn er ook elders in het land boerenprotesten, zoals bij de A32 bij Steenwijk, de A2 bij Breukelen, de A28 bij Staphorst en de A1 bij Markelo.

Volgens Rijkswaterstaat is daarnaast ook de N36 tussen Hardenberg en Ommen in Overijssel in beide richtingen dicht door boerenprotesten. RTV Drenthe meldt dat trekkers rond 21.30 uur puin dumpten op de A28 tussen Meppel en Staphorst, dat vervolgens in brand werd gestoken.

Burgemeester van Vijfheerenlanden Sjors Fröhlich meldt op X dat boeren ook actievoeren op de Parallelweg in Meerkerk, vlakbij de A27. Daarbij zijn hooibalen in brand gestoken. Volgens de burgemeester zorgde het protest voor overlast en een snelheidsbeperking op de snelweg en was de politie aanwezig om het protest in goede banen te leiden.

"Totaal onverantwoord dit!", schrijft Fröhlich op X bij een bericht dat op de A15, ter hoogte van Herwijnen, een ongeluk heeft plaatsgevonden vlak bij een bermbrand die voor rook zorgde en mogelijk de oorzaak was.

Op foto's die actiegroep Farmers Defence Force deelde op X is te zien dat bij de A12 bij Veenendaal brand is gesticht. De politie is daar in gesprek geweest met de actievoerders. Ook bij andere protesten bij snelwegen is in de berm brand gesticht, melden regionale media.

Een woordvoerster van Rijkswaterstaat laat weten dat het voornamelijk om acties bij toe- en afritten gaat. Ze zegt dat automobilisten er goed aan doen voor vertrek de verkeerssituatie te checken, ook dinsdagochtend, omdat er mogelijk nog opruim- en herstelwerkzaamheden volgen.