Clicky


Belgische boeren blokkeren grensovergang met Nederland

Belgische boeren blokkeren grensovergang met Nederland
06-02-2024 10:03 | Weer en Verkeer | auteur ANP/BELGA

ZELZATE - [update 11:53 uur] Demonstrerende boeren hebben in het Vlaamse Zelzate een blokkade opgezet bij de grens met Nederland. Er zou zich een tiental tractoren bevinden op de N423. "Het verkeer kan, weliswaar sterk vertraagd, nog altijd door", meldt burgemeester Brent Meuleman. "De politie is ook aanwezig."

Zelzate ligt tegen de grens met Nederland, onder Terneuzen. De sfeer bij het protest zou niet grimmig zijn. "Het gaat om boze, teleurgestelde boeren", zei de burgemeester volgens persbureau Belga. " Ze willen gehoord worden en oplossingen voor de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. Maar ze gedragen zich correct."

Ook is er sprake van een versperring op de N376 tussen badplaats Knokke en de grensovergang met Nederland in Sluis, meldt de Belgische verkeersinformatie. Er staat later op de dag overleg gepland van landbouwvertegenwoordigers en de Vlaamse regering. Daar wordt ook de Vlaamse premier Jan Jambon verwacht.

Belgische boeren voeren al langer actie en dat gaat gepaard met wegblokkades. Zo was de snelweg A2 tussen de Limburgse plaats Oost-Maarland en de grens met België maandag uren dicht. Boeren blokkeerden een grensovergang op Belgisch grondgebied in beide richtingen met trekkers. Demonstranten zeggen te maken te hebben met een "stapeling van regels".