Clicky


Cartoonist Jos Collignon moet na 44 jaar vertrekken bij de Volkskrant

Cartoonist Jos Collignon moet na 44 jaar vertrekken bij de Volkskrant
06-02-2024 11:17 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Cartoonist Jos Collignon stopt na 44 jaar bij de Volkskrant. De 73-jarige illustrator maakt op 13 juli zijn laatste tekening voor de krant, heeft hij dinsdag gezegd in het NPO Radio 1-programma MISCHA!. De krant bevestigt zijn vertrek.

Volgens Collignon heeft de hoofdredactie hem recent te kennen gegeven dat de krant wil vernieuwen. "Het was een uitstekend gesprek, waarin ik breed begrip kreeg van de hoofdredactie. Maar aan het einde vertelde hij wel dat hij mij kwijt wilde."

De tekenaar kreeg de afgelopen tijd kritiek op een aantal cartoons. De Volkskrant verwijderde een tekening omdat deze volgens hoofdredacteur Pieter Klok "stereotyperend" over Marokkanen was. Sinds dit incident wilde de hoofdredactie van de krant tekeningen over "gevoelige onderwerpen" voor publicatie zien. In november ontstond commotie over een cartoon over antisemitisme en de oorlog in Gaza.

"Ik ben toch het steentje in de schoen", aldus Collignon in MISCHA!. "Dat accepteer ik. De hoofdredacteur reageert zoals hij denkt dat hij moet reageren." De cartoonist is wel teleurgesteld over het besluit. "Maar ik doe dit al 44 jaar, de lezers kennen mij. Als ik nu mijn punt nog niet gemaakt heb, dan lukt me dat nooit meer."

"Het klopt dat Jos Collignon deze zomer stopt als cartoonist bij de Volkskrant", zegt Klok. Hij noemt het "een moeilijk besluit, want hij heeft 43 jaar voor ons getekend. Zijn betekenis voor de Volkskrant is enorm, maar op enig moment is het tijd voor nieuwe stemmen." Het besluit heeft volgens hem niets te maken met de recente ophef over zijn Israël-tekeningen. "Het is vóór die tijd genomen."

Collignon maakt al 47 jaar spotprenten over de actualiteit. Tot 1980 werkte hij voor NRC Handelsblad. Wat hij na zijn afscheid van de Volkskrant gaat doen, weet hij nog niet. "Misschien teken ik wel nooit meer. Voor sommige collega's is het hun lust en hun leven, die zouden doodgaan als ze niet meer zouden kunnen tekenen. Dat heb ik helemaal niet."