Clicky


Plasterk verbaasd over besluit NSC, spreekt van 'warrig verhaal'

Plasterk verbaasd over besluit NSC, spreekt van 'warrig verhaal'
06-02-2024 20:37 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Informateur Ronald Plasterk zegt "een beetje verbaasd" te zijn over het vertrek van NSC uit de onderhandelingen over een nieuw kabinet.

Hij spreekt van "een warrig verhaal" van de partij van Pieter Omtzigt, en spreekt tegen dat cruciale informatie over de huidige financiële situatie van het land pas op het laatste moment is gedeeld.

Omtzigt zegt in een brief aan de leden van NSC dat hij "geschrokken" is van nieuwe informatie over de overheidsfinanciën die pas deze week met hem is gedeeld. Dat laatste klopt, zegt Plasterk, maar hij zegt geen informatie te hebben achtergehouden. Wel moest het delen ervan met de partijen eerst worden overlegd, omdat er ook "vertrouwelijke informatie" in stond.

Plasterk zegt het nieuws over het vertrek van NSC "via een appje" te hebben vernomen, en verbaast zich er ook over dat NSC er verder "via de media" over communiceert. Hij heeft de leiders van alle vier de onderhandelende partijen, dus ook Omtzigt, uitgenodigd om woensdagavond te komen praten over de ontstane situatie.

Of NSC "gebroken" heeft met de andere partijen, is Plasterk niet duidelijk. Een rechts meerderheidskabinet ziet de partij van Omtzigt kennelijk niet zitten, maar de informateur stelt ook vast dat "allerlei opties opengelaten" worden. Plasterk is van plan maandag zijn verslag in te leveren bij de Tweede Kamer.