Clicky


Haley verliest ook zonder Trump op het stembiljet in Nevada

Haley verliest ook zonder Trump op het stembiljet in Nevada
07-02-2024 09:59 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

CARSON CITY - Nikki Haley heeft ook zonder haar rivaal Donald Trump op het stembiljet een nederlaag geleden bij een Republikeinse voorverkiezing in de staat Nevada. De meeste kiezers kozen volgens Amerikaanse media voor de optie "geen van deze kandidaten".

CBS News bericht dat Haley volgens een tussentijdse uitslag kan rekenen op ongeveer 32 procent van de stemmen. Zo'n 61 procent van de kiezers koos voor de mogelijkheid om tegen alle kandidaten te stemmen.

De uitslag wordt gezien als pijnlijk voor Haley, die eerder van Trump verloor bij de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire. Ze wordt in Nevada waarschijnlijk nog steeds tot winnaar uitgeroepen, omdat volgens de regels alleen de stemmen op kandidaten worden meegewogen.

Gedelegeerden

Winst bij die zogenoemde primary zou oud-topdiplomaat Haley evenwel weinig opleveren. Er stonden geen gedelegeerden op het spel die kandidaten nodig hebben om de officiële presidentskandidaat van hun partij te worden.

Die gedelegeerden zijn mensen die hun staat of gebied vertegenwoordigen op de conventie van hun partij. Zij moeten daar de presidentskandidaat officieel aanwijzen. Kandidaten kunnen tijdens de voorverkiezingen gedelegeerden achter zich krijgen door te winnen in staten.

Reactie Trump

In Nevada is de verdeling van gedelegeerden donderdag de inzet van afzonderlijke voorverkiezingen in de staat. Die worden georganiseerd door de Republikeinse Partij, terwijl de voorverkiezing van dinsdag is gehouden door de staat zelf. Die is daar wettelijk toe verplicht, maar de Republikeinen erkennen de uitslag niet.

Trump sprak op zijn sociale mediaplatform Truth Social over een "slechte nacht" voor zijn rivaal Haley. Hij deelde daar de verwachte uitslag, waarop te zien was dat kiezers massaal tegen alle kandidaten stemden. "Let maar op, ze gaat vast snel de overwinning opeisen", schreef de oud-president spottend.

Biden

De Democraten hielden ook voorverkiezingen in Nevada. Zittend president Joe Biden won die moeiteloos. Hij kreeg er volgens een tussentijdse uitslag bijna 90 procent van de stemmen.

Uitdager Dean Phillips, een Democratische politicus die in New Hampshire nog zo'n 20 procent van de stemmen kreeg, deed in Nevada niet mee. Hij had zich niet voor de deadline kunnen aanmelden. Auteur Marianne Williamson kreeg ongeveer 3 procent van de stemmen.