Clicky


Zweden stopt met onderzoek naar explosies Nord Stream 2022

Zweden stopt met onderzoek naar explosies Nord Stream 2022
07-02-2024 10:54 | Buitenland | auteur ANP/RTR

STOCKHOLM - [update 14:10 uur] Het Zweedse Openbaar Ministerie stopt met onderzoek naar de explosies die in 2022 op de bodem van de Oostzee gaspijpleidingen van het project Nord Stream onklaar hebben gemaakt. Het onderzoek heeft uitgewezen volgens dat ministerie dat de Zweedse justitie niet bevoegd is de zaak te behandelen. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat er Zweedse burgers bij de explosies betrokken waren.

Er wordt daarom niet verder gewerkt aan "het inleidende onderzoek naar de sabotage van Nord Stream". Dinsdag meldden Duitse media al dat de Zweedse justitie niets meer verwacht van dit onderzoek. Volgens de media hebben de Zweden helemaal geen verdachte(n) kunnen opsporen en houden ze er daarom mee op.

Het gaat om pijpleidingen van het miljarden kostende project Nord Stream, waarmee Duitsland gas uit Rusland wilde halen. Rusland verwierf daarmee veel inkomsten en grote invloed in de Europese Unie. De Amerikaanse regering was daarom tegen het project.

De explosies troffen Nord Stream eind september 2022, in een gebied van de Oostzee bij het Deense eiland Bornholm. Denemarken, Zweden en Duitsland hebben elk een eigen onderzoek ingesteld, maar zoeken geen samenwerking met Rusland dat een eigen onderzoek gestart is. Rusland zegt dat het om terroristische aanslagen gaat, waar mogelijk de VS en andere westerse landen achter zitten.

Volgens een Russische regeringswoordvoerder hangt nu veel van het Duitse onderzoek af. Duitsland heeft volgens hem erg veel verloren door de terroristische aanslag. Het project heeft rond de 10 miljard euro gekost en moest onder meer Duitsland aan betaalbaar aardgas helpen. In 2021 kwam 45 procent van het gas dat de EU importeerde uit Rusland. Bij de explosies kwam een kolossale hoeveelheid methaan vrij in de lucht.

Duitse onderzoekers hebben naar eigen zeggen sporen van explosieven gevonden op een jacht dat misschien bij de aanslag betrokken zou zijn geweest. Duikers zouden dan vanaf dat vaartuig naar de bodem van de Oostzee kunnen zijn gegaan om explosieven aan te brengen. Denemarken heeft laat weten binnenkort met meer informatie over het Deense onderzoek te komen.