Clicky


Yeşilgöz wil dat Omtzigt besluit te stoppen met formatie uitlegt

Yeşilgöz wil dat Omtzigt besluit te stoppen met formatie uitlegt
07-02-2024 11:38 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - VVD-leider Dilan Yeşilgöz hoopt dat NSC-voorman Pieter Omtzigt woensdagavond ingaat op de uitnodiging van informateur Ronald Plasterk voor een gesprek. Ze wil van hemzelf horen waarom hij nu niet verder wil praten over de vorming van een rechts meerderheidskabinet.

Omtzigt heeft laten weten dat de gesprekken in deze informatieronde wat hem betreft afgelopen zijn. Plasterk heeft hem en de andere onderhandelaars desondanks uitgenodigd voor een gesprek. Yeşilgöz zegt het "wel zo netjes" te vinden als Omtzigt daar op ingaat en aan zijn gesprekspartners van de afgelopen maanden uitlegt waarom hij niet verder wil praten.

Het steekt Yeşilgöz dat Omtzigt zijn beweegredenen wel uit de doeken heeft gedaan aan een talkshowtafel, maar de andere betrokkenen bij de kabinetsformatie slechts via een appje heeft geïnformeerd. Dat bericht kwam ook pas nadat het nieuws al via de pers was uitgelekt.

De inhoudelijke reden die Omtzigt opvoert - financiële tegenvallers waarover hij te laat zou zijn geïnformeerd - wuift Yeşilgöz weg. "Ik herken dat beeld echt niet." Zelfs als deze informatie een of twee dagen eerder gedeeld had kunnen worden met de onderhandelende partijen, dan had dat volgens haar niets uitgemaakt voor de gesprekken die deze week werden gevoerd.

Door weg te lopen duurt het alleen maar langer voor er een nieuw kabinet is, zegt de VVD-leider verder. "We hebben hier helemaal geen tijd voor. We moeten vooruit met dit land. Er zijn verkiezingen geweest, we zijn al maanden in gesprek om te kijken of er perspectief is, zodat we daarna echt kunnen onderhandelen over de inhoud."