Clicky


Advocaat: filmen gewonde Peter R. De Vries is geen misdrijf

Advocaat: filmen gewonde Peter R. De Vries is geen misdrijf
07-02-2024 13:47 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 17:00 uur] Het filmen van Peter R. de Vries nadat hij was neergeschoten maakt Gerower M.C. niet medeschuldig aan de moordaanslag, meent de advocaat van de 27-jarige verdachte. Het Openbaar Ministerie heeft 21 jaar cel tegen hem geëist, onder meer voor het observeren, volgen en filmen van de misdaadverslaggever.

Ook tegen medeverdachte Erickson O. is voor deze verdenkingen dezelfde straf geëist. De twee zijn op 4 juli 2022 aangehouden in het buitenland, M.C. in Spanje, O. op Curaçao. Beiden ontkennen iets met de moord te maken te hebben. Hun verdediging wil dan ook vrijspraak. "We zien geen rol in de voorbereiding, uitvoering of de afhandeling van de moord", aldus een van de advocaten van de 29-jarige O. woensdag.

Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Kort na de aanslag werden de beelden van de gewonde De Vries verspreid via social media. Volgens het OM gebeurde dat om de bevolking schrik aan te jagen en maakte de video deel uit van de moordaanslag. De verdediging van M.C. vindt dat het filmen niet bijdraagt aan het misdrijf, omdat dat al gepleegd was.

Voorafgaand aan de aanslag zou De Vries geobserveerd zijn door M.C. en medeverdachte O. Ze zouden vanuit de McDonald's de achteruitgang van de studio van RTL Boulevard in de gaten hebben gehouden. Maar volgens de verdediging wist O. niet waarom er geobserveerd werd, dat er een aanslag zou worden gepleegd en dat Peter R. de Vries het doelwit was. Of wie dat überhaupt was. "Hoe lager in de pikorde, hoe minder men wist", betoogde zijn advocaat Ruud van Boom in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

Beide verdachten ontkennen enige connectie met de opdrachtgevers of de uitvoerders van de aanslag. Ook ontkennen ze de schutter te hebben gewaarschuwd toen De Vries de studio verliet en richting de parkeergarage liep waar hij werd neergeschoten. "Er was een compleet gebrek aan samenwerking dus", concludeerde een van de advocaten van O.

De Vries overleed negen dagen later aan zijn verwondingen. De aanslag zou een opdracht zijn van Ridouan Taghi omdat De Vries de kroongetuige bijstond in het Marengo-proces. Taghi heeft dat altijd ontkend en wordt ook niet vervolgd in deze zaak.

Tegen drie andere verdachten is levenslang geëist. Het gaat om de vermeende moordmakelaar, schutter en chauffeur. De uitspraak is gepland in juni.