Clicky


Kremlin: Poetin heeft interview gegeven aan Tucker Carlson

Kremlin: Poetin heeft interview gegeven aan Tucker Carlson
07-02-2024 14:27 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft zich dinsdag laten interviewen door de Amerikaanse presentator en opiniemaker Tucker Carlson. Het vraaggesprek wordt volgens Russische media mogelijk op donderdag uitgezonden.

De populaire en omstreden Carlson had jarenlang een goedbekeken programma op Fox News, maar moest daar vorig jaar opstappen. Hij dook afgelopen weekend plots op in Moskou en legde in een video uit waarom hij Poetin wil spreken.

De conservatieve opiniemaker verklaarde dat Amerikanen slecht op de hoogte zijn van de beweegredenen van Poetin. "De meeste Amerikanen hebben geen idee waarom Poetin Oekraïne binnenviel en wat zijn doelen nu zijn. Ze hebben zijn stem nog nooit gehoord. Dat deugt niet."

Laatste interview

Een woordvoerder van het Kremlin zei dat Carlson een interview is gegund om zijn journalistieke benadering. Die zou anders zijn dan de "eenzijdige" berichtgeving van veel westerse media. "Natuurlijk is er geen behoefte om te communiceren met dergelijke media."

Poetin gaf voor zover bekend in 2021 voor het laatst een interview aan een Amerikaanse journalist. Toen sprak hij met Hadley Gamble van CNBC. De Russische leider heeft later nog wel gesproken met buitenlandse media uit landen als China en Kazachstan.

Inval in Oekraïne

Rusland viel in 2022 buurland Oekraïne binnen. Veel westerse journalisten zijn uit veiligheidsoverwegingen inmiddels vertrokken uit Moskou. De Amerikaanse journalisten Evan Gershkovich van The Wall Street Journal en Alsu Kurmasheva van Radio Free Europe worden momenteel vastgehouden in Rusland.