Clicky


Oppositielid Nadezjdin mag Poetin niet uitdagen bij verkiezingen

Oppositielid Nadezjdin mag Poetin niet uitdagen bij verkiezingen
08-02-2024 10:42 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

MOSKOU - Het Russische oppositielid Boris Nadezjdin mag niet meedoen aan de presidentsverkiezingen. The Moscow Times bericht dat de kiesraad hem heeft uitgesloten van deelname. Er zouden fouten zijn aangetroffen in de handtekeningen die hij moest verzamelen om op het stembiljet te komen.

Nadezjdin maakte via sociale media bekend dat hij zich niet als kandidaat mocht registreren. Hij heeft aangekondigd dat besluit aan te vechten in de hoop het alsnog tegen president Vladimir Poetin te kunnen opnemen. Nadezjdin wil naar het Russische hooggerechtshof stappen.

Het oppositielid had 100.000 handtekeningen van aanhangers nodig om op het stembiljet te komen. De kiesraad keurde er volgens The Moscow Times uiteindelijk 95.587 goed. De kiesraad had al duidelijk gemaakt dat veel handtekeningen voor Nadezjdin om uiteenlopende redenen ongeldig waren. Dat werd gezien als een teken dat zijn verkiezingsdeelname geblokkeerd zou worden.

Het oppositielid staat bekend als anti-oorlogskandidaat die een einde wil maken aan de strijd in Oekraïne. Russen stonden publiekelijk in de rij om handtekeningen voor hem te zetten. Rusland gaat volgende maand naar de stembus. Zittend president Poetin wordt dan naar verwachting herkozen. Hij domineert de Russische politiek al meer dan twee decennia en de oppositie verwacht niet dat de verkiezingen eerlijk gaan verlopen.

Oppositieleider Aleksej Navalni heeft landgenoten eerder al opgeroepen hun ongenoegen duidelijk te maken door allemaal op het middaguur te gaan stemmen. Zo kan volgens de politicus, die in een strafkolonie zit en niet meedoet, een duidelijk signaal worden afgegeven zonder het risico op arrestatie. Hij noemde het via sociale media een protestactie tegen Poetin waar alle Russen in de buurt van hun huis aan kunnen deelnemen.