Clicky


Shoeby ontloopt faillissement, akkoord met schuldeisers

Shoeby ontloopt faillissement, akkoord met schuldeisers
08-02-2024 11:19 | Financieel | auteur ANP

ROSMALEN - Modewinkelketen Shoeby heeft een faillissement ontlopen via een WHOA-procedure waarbij een akkoord is bereikt met schuldeisers. Shoeby had lang last van coronamaatregelen waardoor winkels dicht moesten. Daardoor ging het familiebedrijf met ruim 230 winkels bijna kopje-onder.

De nieuwe WHOA-regeling is bedoeld voor gezonde bedrijven die kampen met een te hoge schuldenlast. Volgens Shoeby biedt deze nu de mogelijkheid om de laatste stap te zetten in het herstructureringsplan van het bedrijf. De regeling werd woensdag goedgekeurd door de rechter.

Shoeby zegt "in goed overleg" tot een akkoord te zijn gekomen met schuldeisers. "De crediteuren zullen een eenmalige betaling ontvangen, gebaseerd op een percentage van hun uitstaande vordering, tegen finale kwijting." Shoeby benadrukt dat het in de kern een gezond bedrijf is. Door de lockdowns moest de keten fors afschrijven op voorraden waardoor de resultaten onder druk kwamen te staan.

Volgens de Brabantse onderneming blijven ING en Van Deursen Beheer de financiers van het bedrijf. Van Deursen Beheer verstrekt volgens het plan een nieuwe lening om Shoeby in staat te stellen het akkoord uit te voeren.

De winkelketen werd meer dan veertig jaar geleden opgericht en begon met een winkel in Den Bosch. Het bedrijf profileert zichzelf als winkelketen waar klanten veel persoonlijke stijladviezen krijgen.