Clicky


Biden worstelt weer met namen Europese leiders

Biden worstelt weer met namen Europese leiders
08-02-2024 13:44 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

NEW YORK - De Amerikaanse president Joe Biden heeft opnieuw Europese leiders door elkaar gehaald.

Hij noemde op een fondsenwervingsactie in New York herhaaldelijk de voormalige Duitse bondskanselier Helmut Kohl, terwijl hij kennelijk Angela Merkel bedoelde. Iets vergelijkbaars gebeurde afgelopen weekend toen hij de Franse president Emmanuel Macron verwarde met François Mitterrand.

Biden vertelde dat hij Kohl sprak op een topbijeenkomst in 2021, maar de Duitser was toen al jaren dood. Dergelijke verbale uitglijders liggen gevoelig.

Uit peilingen komt naar voren dat veel kiezers zich zorgen maken over de leeftijd van de 81-jarige Democraat. Zijn eerdere blunder met Macron en Mitterrand kreeg in Frankrijk veel aandacht en leidde tot spottende reacties.

Uit een recente peiling van NBC News komt naar voren dat 76 procent van de kiezers zich zorgen maakt over de lichamelijke en mentale gesteldheid van Biden. Dat is meer dan de 61 procent die aangaf de slepende juridische problemen van zijn rivaal Donald Trump zorgelijk te vinden.

De 77-jarige Trump heeft zelf ook een reeks verbale blunders achter de rug en verwarde bijvoorbeeld zijn partijgenoot Nikki Haley met de Democrate Nancy Pelosi.