Clicky


Bufferzone in Gazastrook is volgens voorman VN oorlogsmisdaad

Bufferzone in Gazastrook is volgens voorman VN oorlogsmisdaad
08-02-2024 17:21 | Buitenland | auteur ANP/AFP

GENÈVE - De verwoestingen die Israël aanricht in de Gazastrook om een bufferzone van een kilometer breed langs de grens met Israël aan te leggen, vormen een oorlogsmisdaad. Dit zei de mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, Volker Türk.

Hij zegt dat hij sinds 7 oktober veel informatie heeft gekregen over de verwoesting van onder meer woningen, panden van onderwijsinstellingen in de Gazastrook uit gebieden waar niet of niet meer wordt gevochten.

Alles wijst erop dat de Israëli's met de sloop willen bereiken dat de mensen uit die gebieden nooit meer terugkeren. Dit is het verdrijven van de burgerbevolking en wijst volgens Türk op een oorlogsmisdaad zoals omschreven in de Geneefse Conventies. Het gaat om militair niet noodzakelijke, onwettige en willekeurige verwoestingen, zegt de mensenrechtencommissaris.

Recent waren er berichten dat er tussen Israël en Egypte spanningen waren gerezen over Israëlische plannen ook langs de grens van de Gazastrook en Egypte zo'n bufferzone te vormen. Dat zou noodlottig zijn voor een groot deel van de grensstad Rafah.