Clicky


Tucker Carlsons interview met Poetin online gepubliceerd

Tucker Carlsons interview met Poetin online gepubliceerd [+video]
09-02-2024 00:34 | Buitenland | auteur ANP

MOSKOU - Het veelbesproken interview van de Amerikaanse presentator Tucker Carlson met de Russische president Vladimir Poetin is gepubliceerd. Het interview werd dinsdag al opgenomen.

De video met het interview duurt in totaal ruim twee uur en de tekst van Poetin wordt in het Engels nagesynchroniseerd. Carlson zei de Russische president te willen interviewen omdat hij vindt dat het Amerikaanse kijkerspubliek het Russische perspectief op de oorlog in Oekraïne onvoldoende begrijpt.

Tucker Carlson beweerde zelf dat hij de kans kreeg om Poetin te interviewen omdat hij de enige Westerse journalist is die de moeite had genomen om zo'n interview aan te vragen. Dat werd vervolgens tegengesproken door de woordvoerder van de president, Dmitri Peskov. Volgens hem komen tal van verzoeken binnen, maar worden die afgewezen omdat die media toch te anti-Russisch zijn.

Carlson heeft een aanzienlijk kijkerspubliek, maar is ook een omstreden figuur. Hij presenteerde jarenlang programma's op de rechtse zender Fox News, tot hij daar in april moest stoppen. Dat had te maken met zijn beweringen over verkiezingsfraude door stemmachineproducent Dominion. Dat bedrijf vond die uitspraken smadelijk en schikte uiteindelijk met Fox voor bijna 800 miljoen dollar (meer dan 700 miljoen euro). Sindsdien publiceert Carlson zijn interviews online.

Carlsons uitspraken over de staat van de Amerikaanse samenleving, die onder druk zou staan door onder anderen Democraten, antiracisten en "woke" leiden vaak tot verhitte discussies. Het Witte Huis heeft woensdag al kritiek geuit op het interview, omdat hij daarmee een kritiekloos platform zou bieden aan het Kremlin. "Ik geloof niet dat we nog een interview met Vladimir Poetin nodig hebben om zijn wreedheid te begrijpen", aldus woordvoerder John Kirby.