Clicky


Netanyahu begint voorbereiding evacuatie en operatie in Rafah

Netanyahu begint voorbereiding evacuatie en operatie in Rafah
09-02-2024 16:42 | Buitenland | auteur ANP

JERUZALEM - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de krijgsmacht (IDF) opgedragen om de stad Rafah te ontruimen en de nog aanwezige Hamasstrijders te verslaan. De stad nabij de Egyptische grens huisvest momenteel ruim de helft van de inwoners van Gaza, omdat mensen door het hele gebied op de vlucht geslagen zijn voor Israëlische aanvallen.

Volgens het kantoor van de Israëlische premier telt Rafah vier Hamas-bataljons. "Het is onmogelijk om het doel van de oorlog te bewerkstelligen zonder Hamas uit te schakelen", zo staat in een verklaring.

Daarin wordt gesproken van "intensieve activiteiten" in de stad waarbij burgers in het gedrang dreigen te komen. "Daarom heeft minister-president Benjamin Netanyahu de IDF en de veiligheidsstaf opdracht gegeven om een gecombineerd plan in te dienen bij het kabinet voor de evacuatie van de bevolking en de vernietiging van de bataljons."

Er lijkt al langer een grootschaliger militaire operatie op handen te zijn in Rafah. Dat leidt tot kritiek vanuit het buitenland. Donderdag heeft het Witte Huis verklaard dat een grootschalige militaire operatie in de stad een ramp zou zijn en niet op Amerikaanse steun kan rekenen. De VS zijn de belangrijkste bondgenoot van Israël.