Clicky


EU-buitenlandchef waarschuwt voor 'catastrofe' in Rafah

EU-buitenlandchef waarschuwt voor 'catastrofe' in Rafah
10-02-2024 23:54 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

BRUSSEL/RAFAH - EU-buitenlandchef Josep Borrell heeft zaterdag gewaarschuwd dat een mogelijk offensief van het Israëlische leger in de stad Rafah, in het zuiden van Gaza, tot een "humanitaire catastrofe" kan leiden.

"Ik sluit me aan bij de waarschuwing van verschillende EU-lidstaten dat een Israëlisch offensief op Rafah zou leiden tot een onbeschrijfelijke humanitaire catastrofe en ernstige spanningen met Egypte", zei Borrell in een bericht op X. "Het hervatten van de onderhandelingen om de gijzelaars vrij te krijgen en de vijandelijkheden op te schorten is de enige manier om een ​​bloedbad te voorkomen", voegde hij eraan toe.

De internationale gemeenschap maakt zich zorgen nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de krijgsmacht (IDF) vrijdag opdracht gaf om Rafah te ontruimen. Er lijkt al langer een grootschalige militaire operatie aanstaande te zijn in Rafah.

De Verenigde Staten verklaarden eerder deze week dat een grootschalige operatie niet op Amerikaanse steun kan rekenen. De VS zijn een belangrijke bondgenoot van Israël.

Rafah ligt aan de grens met Egypte. In de stad verblijven inmiddels bijna anderhalf miljoen Palestijnen. Hamas waarschuwde eerder op zaterdag dat een offensief op Rafah zou kunnen leiden tot "tienduizenden doden en gewonden".