Clicky


Duitsers beloven hogere defensie-uitgaven na kritiek Trump

Duitsers beloven hogere defensie-uitgaven na kritiek Trump
12-02-2024 17:05 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

DÜSSELDORF - De Duitsers beloven hun uitgaven voor defensie te verhogen na felle kritiek van de Amerikaanse voormalige president Donald Trump op NAVO-bondgenoten die dat niet doen.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zegt dat defensiebedrijven erop kunnen rekenen dat zijn regering de militaire uitgaven opvoert. De regering in Berlijn zal haar belofte aan de NAVO nakomen om 2 procent van het bruto binnenlands product aan defensie te besteden.

Scholz vindt dat Duitsland en de Europese defensie-industrie dringend moeten overschakelen op massaproductie van wapens, omdat de oorlog in Oekraïne heeft aangetoond hoe Europese fabrikanten moeite hebben om aan de vraag naar munitie te voldoen.

De toezegging van de Duitse regeringsleider volgt op kritiek van Trump, die weer president wil worden. Duitsland zit bij de NAVO-richtlijn op 1,57 procent, nog onder Nederland dat ook niet voldoet.

Tijdens een verkiezingstoespraak suggereerde Trump dat de Verenigde Staten NAVO-collega's die niet genoeg uitgeven aan defensie, niet zullen beschermen tegen een Russische invasie. Toen hij nog president was, uitte hij al openlijk kritiek op landen die de 2 procent niet haalden.